DIABETISCHE VOETZORG

DIABETISCHE VOETZORG


Wat is diabetes

Diabetes Mellitus ook wel suikerziekte is een chronische  stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door onvoldoende of geen productie van insuline, dit word door je lichaam zelf aangemaakt.. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat de weefselcellen de glucose uit het bloed kan opnemen. Glucose is de energiebron van het menselijk lichaam. Op lange termijn kan diabetes leiden tot ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten en beschadigingen aan de zenuwen, ogen en nieren.


Soorten Diabetes

Diabetes type 1 en Diabetes type 2, pre diabeten en zwangerschapsdiabetes.


* Type 1 hierbij is er sprake van een absoluut tekort aan insuline waardoor cellen onvoldoende glucose opnemen waardoor te veel glucose in het bloed komt. Een behandeling bestaat uit het injecteren van insuline.


* Type 2 hierbij neemt de productie van insuline af en word het lichaam minder gevoelig voor insuline. Vaak is overgewicht een belangrijke factor bij het ontstaan, behandeling kan vaak afvallen en meer bewegen zijn. Maar ook erfelijkheid. Vaak worden ook tabletten voorgeschreven om cellen gevoeliger te laten worden voor insuline of tabletten die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft en tabletten die de opname van koolhydraten vanuit de darmen vertragen


* Pre Diabeten is een fase waarin aanmaak van insuline langzaam af neemt, verandering van levensstijl kan al helpen maar let op het is geen onschuldige aandoening want hart, bloedvaten en ogen kunnen al schade oplopen evenals de witte stof van de hersenen.


* Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen maar dit verdwijnt nadat de kleine geboren is. Maar uiteindelijk kan 50% op hogere leeftijd diabetes type 2 krijgen.


Maar wat houd het in voor onze voeten

Het kan zijn dat men op den duur last krijgt van neuropathie, wat inhoud dat men uitval krijgt van de zenuwen in de voet. Of men krijgt last van een voetulcus, wat inhoud dat er een wond ontstaat op de voeten die heel moeilijk geneest. Daarbij kan men ook last hebben van koude voeten , tintelende voeten, pijnscheuten, minder gevoel in de voeten, verkleuringen aan de tenen of voeten en ook een rode gezwollen voet.


Algemene adviezen:

* Was uw voeten dagelijks met milde alkalivrije zeep dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet aantast.

* temperatuur water mag niet meer dan 37graden zijn.

* goed afspoelen van de voeten en goed droog maken (niet wrijven) vooral tussen tenen en bij nagelriemen.

* voorkom een uitgedroogde huid, regelmatig in smeren met baby-olie of huidvriendelijk crème

* Dagelijks voeten controleren, ook voetzool en tussen de tenen op blaren, kloofjes, schrammen, wondjes,  verkleuringen en verschil in huidtemperatuur.

* Geen voetbad omdat de huid al kwetsbaar is.

* Ga met wondjes direct naar de huisarts

* Draag goed passende sokken (wol of katoen)zonder dikke naden of stopplekken, draag ze eventueel binnenstebuiten.

* Draag iedere dag schone sokken

* Knip de nagels altijd recht en niet te kort af





Share by: